Нови ограничувња за спречување на ширење на COVID-19

ADKM-CLOCK

Како една од новите мерки за спречување на ширењето на корона вирусот Владата на последната седница донесе одлука за скратување на работното време на угостителските објекти до 21 часот. По 21 часот ќе работат само локалите кои ќе вршат достава и шалтерска продажба на храна, а одлуката важи и за угостителските објекти кои се дел од бензинските станици.

Исклучок од ова се само угостителските објекти на ТАВ ародромите во Скопје и Охрид и хотелските ресторани, но само за гостите кои престојуваат во нив.

На седницата беше донесена и одлука за забрана на групирање на повеќе од 4 лица на јавен простор по 21 часот, а усвоена е и препорака за сите домашни и странски граѓани на територијата на Република Македонија да не се движат на јавен простор по 21 часот, доколку немаат важни и неопходни потреби.

Од страна на Владата донесена е и препорака за граѓаните  да не се групираат во домовите по повод семејни прослави, слави или други собири во групи поголеми од четири лица, доколку истите не живеат во иста заедница.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest