COVID-19: Дополнителни владини одлуки и објаснувања за работното време, за работата за маркетите и аптеките, за волонтерската работа во општините и за граѓаните со домашни миленичиња во новите услови со дополнителни рестрикции на движењето

Како дополнување на Одлуката за изменување на Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија, донесена на 36-та седница, за продолжена забрана за движење од понеделник до петок и за време на викендите, Владата заклучи дека за време на забраната и посебниот режим на движење на територијата на Република […]

COVID – 19: Нови уредби од Влада кои го олеснуваат транспорт на стока

Владата донесе уредби со законска сила кои им овозможуваат на превозниците побрз транспорт на стока, намалување на гужвите на граничните премини и местата за одмор, со цел транспортниот сектор подобро да го организира работењето и да се обезбеди непречен транспорт на стока. Првата Уредба се однесува на примена на Законот за превоз на патниот сообраќај […]

Три економски мерки на Владата за компаниите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од COVID-19

Владата на Република Македонија донесе три уредби со законска сила за финансиска поддршка на компаниите и физичките лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот COVID-19. Главна мерка е финансиската директна помош од 14.500 денари месечно, за месеците април и мај, за секој вработен од фирмите погодени од кризата, за која […]